“Årets kunster” i Danmarks Nationalbanks Kunstforening
Danmarks Nationalbank, 2010
Kunstnerens egne ord om sit værk ”The letter to Connie, May 1975”
Billedet er et poetisk kvindeportræt. Der ses en kvinde som skriver et brev, og på kuverten kan vi se at brevet skal sendes til Connie i Spanien. Kvinden er omringet af farverige mønstrede tapeter og tiden er 70’erne.
Når jeg har lavet et kvindeportræt fra 70’erne er det fordi at jeg synes at det er en spændende tid med opbrud, og en tid hvor jeg selv var barn, så jeg husker tiden på en bestemt måde. En kompleks tid hvor nye og gamle værdier mødtes (borgerlige værdier – mod de oprørske værdier).
På den ene side havde man denne vilde og modige boligindretning så fyldt med energi, mønstre, livsglæde og fantasi. I ens boligindretning udlevede man sine drømme. Men på andre måder var det som om, at boligindretningens overdrevne stil ikke nødvendigvis udviklede alle kvinder i de danske hjem til at ud leve deres rigtige drømme, deres virkelige ambitioner. Så de vilde tapeter blev en form for kulisser til et andet teaterstykke der blev udspillet.
En sidekommentar som er min egen opfattelse:
Den vilde boligindretning gav på et ubevidst plan styrke til de mere beskedne kvinder. De kvinder som ikke i første omgang deltog i demonstrationer og kvindekampe fik igennem den vilde boligstil styrke til at finde deres egne selvstændige drømme.
På dette billede ser vi kvinden i sit brev skrive (i de stikord vi kan læse) ”tror… ….måske….bedst…børnene ….små” . Vi ved naturligvis ikke hvad kvinden ellers skriver i sit brev (det kan vi kun gisne om). Men det at jeg lader disse sætninger stå frem viser at kvinden kredser om sin egen lille familie samt vægter de borgerlige værdier og moderlige omsorg. Dermed skabes en kontrast i billedet mellem det vilde tapet og den mere forsagte kvinde.